Home / Extra / Familieberichten

Familieberichten


Zoek een overlijdensbericht in uw regio

zoekvelden
zoekvelden

Clare Hollingworth


Clare Hollingworth
Clare Hollingworth, | 9-1-2017

De Britse oud-journalist Clare Hollingworth (105) is overleden. Zij bracht in september 1939 als eerste het nieuws dat de Duitse invasie in Polen was begonnen. Die inval was het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Hollingworth werkte in 1939 als beginnend verslaggever voor de Britse krant The Daily Telegraph. Ze werd in haar eerste week naar Polen gestuurd om vanuit daar verslag te doen van de gespannen verhoudingen in Europa.

Toen ze voor een reportage in Duitsland moest zijn, zag ze onderweg hoe het Duitse leger langs de grens met Polen mobiliseerde. Ze zag onder meer tanks en andere gepantserde voertuigen staan. Terug in Polen schreef ze er voor de krant een verhaal over. Dat werd geplaatst, maar niet met haar naam erbij, omdat dat in die tijd niet gebruikelijk was.

Drie dagen later, toen de invasie daadwerkelijk begon, belde ze daarover met Britse diplomaten en haar werkgever, maar die geloofden het nauwelijks. Om hen te overtuigen, hield Hollingworth haar telefoon uit het raam van haar slaapkamer in de stad Katowice, zodat het geluid van de voorbijrijdende militaire voertuigen ook aan de andere kant van de lijn te horen was.

Later versloeg ze voor verschillende Britse kranten conflicten in onder meer het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Vietnam. Sinds de jaren 70 woonde ze in Hongkong, waar ze ook overleed. Het nieuws over haar overlijden werd bekendgemaakt door de Foreign Correspondents Club in Hongkong.

(Bron: NOS.nl: 10-1-2017)Condoleanceberichten

Er zijn nog geen condoleanceberichten.


Teken condoleanceregister

Er wordt getoetst of de inhoud van uw bericht voldoet aan de door Mensenlinq.nl gestelde waarden en normen. Mocht dit niet het geval zijn, behouden wij ons het recht voor om uw bericht te verwijderen.

Reageren

Mocht uw condoleance na het versturen niet direct zichtbaar zijn, kijkt u dan op een later tijdstip nog eens.


Levensverhaal

Voor deze persoon is nog geen levensverhaal beschikbaar.

Maak nu een levensverhaal aan

Uitgelicht

 1. Erik Oltmans Erik Oltmans
  Reacties
  lees meer | 51 reacties
 2. Lindsey Nga (11) Lindsey Nga (11)
  Reacties
  lees meer | 17 reacties
 3. Dennis (41) Dennis (41)
  Reacties
  lees meer | 3 reacties
 4. Mario Mario
  Reacties
  lees meer | 53 reacties
 5. Tharukshan Selvam Tharukshan Selvam
  Reacties
  lees meer | 86 reacties
 6. Man (20) uit Groningen Man (20) uit Groningen
  Reacties
  lees meer | 9 reacties